Sveriges första HBTQI-lag inom bowling finns i Sundbybergs IK

Publicerad 2021-07-01 22:13

EuroGames är Europas största multisportevenemang för idrottsutövare oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. I år deltar utövare från 29 idrotter när evenemanget genomförs i Malmö och Köpenhamn mellan den 18-20 augusti.

Bowlingsektionen i Sundbybergs IK deltar med Sveriges första och nystartade HBTQI-lag! Daniel Gustafsson, medlem i SIK bowling och en av initiativtagarna till HBTQI-laget, är en av dem som åker till Köpenhamn och Malmö i augusti.


EuroGames har målsättningen att arbeta mot diskriminering inom sport - oavsett sexuell läggning eller identitet – och att stödja och stärka idrottare att vara öppna med sin sexuella läggning och identitet.

Det här tyckte bowlingsektionen i Sundbybergs IK lät bra och startade ett lag för att uppmärksamma och synliggöra betydelsen av att förbund och föreningar arbetar aktivt med inkludering, så att alla kan känna sig välkomna att idrotta:


"Vi tycker alla sporter skall jobba med alla typer av frågor där även HBTQI-frågor ingår, för att öka tryggheten och säkerheten bland alla som är delaktiga på något sätt. Det kan vara publik, spelare och ledare" berättar Daniel.

"Vi ser satsningen som en markering att ALLA har rätt till att delta vid ett evenemang, och man ska känna sig välkommen till klubben. Det finns idag Korpen-lag med HBTQI-personer runt om i Sverige, men vi vill också göra det tydligt att man är välkommen in i klubbar som spelar i svenska seriesystemet också.

Vi hoppas på att fler skall börja utöva sporten runt omkring i Sverige. Vi vill att alla ska känna sig välkomna även i etablerade klubbar, men också att förbund jobbar mer tydligt utåt och synliggör att alla är välkomna.

Man jobbar inom klubbar och förbund internt med olika frågor men man är mindre bra på att belysa att man gör det. Det vill vi ändra på, och förhoppningsvis kan vi inspirera fler sektioner i Sundbybergs IK att arbeta med de här frågorna" avslutar Daniel.

Vill du veta mer om bowlingens HBTQI-satsning? Daniel intervjuades av P4 Radio Stockholm måndag 5 juli. Nu kan du lyssna på inslaget i efterhand här: https://sverigesradio.se/artikel/daniel-bowlar-for-sveriges-forsta-hbtqi-lag-okar-mangfalden


Från vänster: Per Carlsson, Peter Jönsson och Daniel Gustafsson.

Martina
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub