Sikbt

Egen träning

Klubben uppmuntrar våra juniorer till egen träning utöver de organiserade träningspass med tränare som klubben erbjuder.
Föräldrar bör vara aktiva i denna träning för att barnen ska kunna utveckla sitt spel och intresse på bästa sätt.
Det finns några olika sätt att träna och vi listar de vanligaste nedan.

Läger
Klubben arrangerar läger under vissa skollov och helgdagar. Dessutom erbjuder några andra klubbar läger under skolloven där spelare från alla klubbar är välkomna. Besök hemsidorna till andra klubbar för att se vad de planerar.
Lägren kan variera från dagläger till övernattningsläger, från breddläger till elitläger och för den egna klubbens medlemmar eller öppen för alla klubbar.

Läs mer om läger under rubriken Läger.

Fri träning
På söndagar kl. 9.30 - 12.00 håller klubben öppet för egen träning utan tränare. Då är föräldrar till betalande medlemmar välkomna att träna med sina barn. Det är alltså ingen organiserad träning, men det kommer finnas en klubbrepresentant på plats som håller upplåst och tar fram utrustning. Det måste finnas en förälder på plats under hela träningspasset.

Se bordtennismatcher
Det finns många matcher på YouTube som man kan se och lära sig av. Om man söker fram videoklipp med de bästa bollarna så kan få se mycket underhållande bordtennis samtidigt. Intresset för bordtennis brukar öka när ungdomar ser världseliten spela matcher.

Det bästa och roligaste är att besöka stora turneringar och seriematcher på plats. I Stockholm och Eriksdalshallen arrangeras varje år Swedish Open Championships.

När man ser dessa matcher så bör man ta chansen och studera hur bordtennis på elitnivå spelas. Hur ser fotarbetet ut? Spelar de offensivt eller defensivt? Hur får de till skruven på servarna? Det är många frågor man kan fundera på och genom att studera hur eliten spelar matcher kan barnen få inspiration till hur de själva ska förbättra sitt spel.

Bordtennissajter
På Internet finns det flera stora sajter som lär ut bordtennis på olika sätt. Det kan vara artiklar, videokurser eller korta tips.
En hel del finns även på YouTube. Två sajter som är värda att besöka är

Det finns givetvis många andra bra sajter också.

Bolla hemma
Bollkänsla är bland det viktigaste för nybörjare att öva upp. Det kan man göra genom att bolla på olika sätt hemma. Till exempel, slå bollen några decimeter upp i luften och se hur många gånger man kan klara det utan att tappa bollen. Nästa steg är att göra samma sak med backhand. Därefter kan man prova slå med varannan forehand och varannan backhand. Svårare blir det genom att variera höjden och gå eller springa samtidigt. Svårast blir det om man provar sätta skruv på bollen samtidigt.

Det går också bolla mot en vägg. Enklast är det om bollen får studsa på golvet också. Det blir lite bättre träning om man sätter upp en lapp eller något annat att sikta på också. Även här kan man variera forehand, backhand och kanske även sätta skruv på bollen.

Sådan här träning blir ofta roligare om man sätter upp mål. Klarar du att bolla 50 gånger i rad utan att missa bollen? Kan du träffa en måltavla på väggen 3 gånger på rad? Hur lång tid måste du bolla innan dina föräldrar blir tokiga av ljudet av studsande pingisbollar?

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub