Sikbt

Att tävla i bordtennis

Den här informationen riktar sig främst till klubbens juniorer då det är framför allt de som inte har så stor erfarenhet av tävlingar.

Det finns många olika sätt att tävla i bordtennis som passar allt från nybörjare till erfarna. Dels finns det lagtävlingar och då är det S:t Erikscupen och Rookiecupen som man först tänker på, och dels finns det individuella tävlingar.


Lagtävlingar
Formen för både S:t Erikscupen och Rookiecupen är tremannalag som under en lagmatch spelar upp till nio individuella matcher och en dubbel. För S:t Erikscupen är det normalt två speltillfällen på hösten och två på våren och om laget kvalificerar sig så avslutas den med ett slutspel också i slutet på säsongen. S:t Erikscupen är dels indelad efter ålder i tvåårsgrupper och dels i divisioner så att alla kan delta på deras nivå.

I Rookiecupen får endast spelare som inte deltagit i S:t Erikscupen delta. Här deltar normalt barn från nybörjare till de som tränat upp till ca två år. Det är endast speltillfällen under våren. Indelningen är endast åldersvis och inte divisionsvis och det kan vara stor skillnad på hur duktiga motståndarna är.


Juniorer kan även ställa upp i seniorlag och spela i seriespelet när de är redo. Klubben försöker sätta ihop lag som passar både åldersmässigt och spelmässigt. Anmäl till tränare om ni vill delta i ett lag.


Individuella tävlingar
Utöver lagtävlingar arrangeras det många individuella turneringar. De flesta deltagarna är duktiga och det rekommenderas främst att medlemmar som tränar minst två träningar i veckan deltar.

Svårighetsgraden på tävlingar varierar men är i allmänhet svårare än Rookiecupen och de enklare divisionerna i S:t Erikscupen. Några turneringar riktar sig mot bredden medan andra lockar till sig mycket duktiga ungdomar som tränar flera gånger i veckan och har gjort det under en längre tid. Läs tävlingsinbjudningarna (se menyn till vänster eller vår Facebook-sida) så ser ni vilka tävlingar som har breddklasser. Den största breddtävlingen är TTEX-talangen. Här deltar alla från nybörjare till hårt satsande ungdomar. Det är tre kvalificeringsomgångar och ett slutspel. Därefter finns Tyresös dueller och Ängbys årstidspooler som alla erbjuder B-slutspel. Andra turneringar riktar sig till alla spelare. I Stockholmsområdet och dess omnejd arrangeras det tävlingar flera gånger varje månad.

En individuell tävling spelas ofta i poolform. Det betyder att spelarna delas upp i grupper med 3-5 spelare per grupp. Alla möter alla. De två bästa går till slutspel. I några tävlingar går övriga till B-slutspel. Anmäl er till sekretariatet på plats innan anmälningstiden går ut. Annars kommer ni förlora er plats. Vi rekommenderar en lång inbollning och uppvärmning. Det kan ta uppåt en timme innan yngre spelare presterar som bäst och det är onödigt att förlora första matchen på grund av bristfällig inbollning. Ibland har klubben tränare på plats som kan hjälpa till med coachning men ni måste räkna med att ni inte får något stöd från klubben på tävlingar.


Spelregler

Matchen börjar med lottning. Vinnaren får välja mellan att börja serva, ta emot serven eller välja sida. Varje set spelas till 11, såvida inte båda spelarna uppnått 10 poäng. I sådant fall vinner den spelare som därefter får en ledning med 2 poäng. En match spelas oftast i fem set och försten att vinna tre set vinner matchen.

Spelarna servar två bollar vardera innan byte av servare. Bollen måste kastas upp från en öppen handflata minst 16 cm före serven och falla lika långt innan racketet träffar bollen, men i praktiken ställs inte sådana krav för yngre barn. Bollen får dock inte gömmas av armen eller något annan kroppsdel under uppkastet. Serven kan slås var som helst på bordssidorna. Även kantboll är okej. Däremot får bollen inte nudda nätet. Då slås serven om. Om spelaren missar serven så får motståndaren en poäng. Vid ställningen 10-10 byts servare efter varje boll. Om serven påbörjas innan motståndaren är redo ges ingen poäng utan serven ska slås om. Servemottagaren får då inte göra något försök att returnera bollen för att den ska få gå om.

Spelarna byter sida efter varje set. I femte set byter de även sida när förste spelare nått fem poäng. Den spelare som började serva första set börjar även att serva tredje och ett eventuellt femte set. Den andra spelaren börjar serva andra och ett eventuellt fjärde set.

Domaren bryter spelet om en boll från något annat bord kommer in i hagen. Spelare får inte ha handen på bordet under spelets gång. Coachning och timeout är bara tillåtna i vissa tävlingar. Om det är tillåtet framgår av tävlingsinbjudan.

I regelboken är alla regler beskrivet detaljerat.


Sportsligt uppträdande
Väl på tävling representerar ni Sundbybergs IK och förväntas därför delta med ett sportsligt uppträdande. Här listar vi vad som våra medlemmar bör tänka på när ni spelar match. Punkterna varierar från regelkrav till rent rekommenderat uppträdande främst riktat till spelarna men är viktigt att även föräldrarnas uppträdande är föredömligt.

  • Visa en positiv attityd. Det är jobbigt att förlora men man får aldrig skrika ut sin besvikelse i mindre väl valda ord. Undvik att skylla förluster på otur även om man fick den där nätrullaren emot sig i avgörande bollar. Sådana situationer drabbar alla förr eller senare. Gratulera i stället motståndaren till vinsten.
  • Gå till bordet på utsatt tid så att matchen inte försenas.
  • Domare är ofta jämnåriga barn. Medan man kan påpeka för domaren om hen glömmer ge poäng efter en boll eller liknande så ska man absolut inte klaga på domarens insats.
  • Tacka alltid domare och motståndare för matchen.
  • Serva aldrig innan motståndaren är redo.
  • Prata inte samtidigt som en boll spelas.
  • Vid kantbollar eller nätrullare så bör du lyfta handen och säga tur eller ursäkta eller något liknande till din motståndare.
  • På många tävlingar dömer spelarna själva matcher. Var fokuserad och gör ditt bästa för att döma korrekt.


Sportsligt uppträdande för föräldrar
Vi vill ta chansen och ge föräldrar och andra åskådare några tips på sportsligt uppträdande också.

  • Stör inte under pågående spel. Undvik att ropa "Kom igen" och liknande om serverörelsen påbörjats och spelet är igång.
  • Stör inte andra matcher i närheten under pågående spel. Exempelvis högljudda diskussioner, hejande och applåder kan störa andra spelare vid närliggande bord.
  • Undvik att applådera om era barn vinner genom en kantboll, nätrullare eller en uppenbar miss från motståndaren snarare än bra spel från ert barn.
  • Tänk på att motståndarna också är barn och att vuxna ska föregå med ett gott exempel.


Domare
I många tävlingar måste spelare även döma matcher mellan andra spelare. De bör vara förberedda på hur matcher döms. Föräldrar kan stötta barn som är osäkra på uppgiften. Barn brukar (i bästa fall) bara hålla reda på poängställningen men det finns annat som domaren också bör göra när barnen blir äldre och mer erfarna:

  • Anteckna vem som börjar serva med en stjärna vid spelarens namn på protokollet. Det underlättar att komma ihåg vem som ska serva kommande set.
  • Vid setets början och vid servebyte bör domaren peka på den spelare som står i tur att serva.
  • När en spelare vinner en poäng bör domaren lyfta armen närmast den spelaren med knuten näve.
  • Bryt spelet genom att höja armen så fort en boll kommer in i hagen.
  • Om fel spelare servar så spelas bollen - eller bollarna - om vid den poängställning felet uppstod.
  • Osäker på vem som ska serva? Summera poängställningen och minska till närmast jämna tal. Om resultatet är jämnt delbart med 4 ska den som började serva setet serva. Exempel: Det står 9-8. Summan är 17. Minska till 16. 16 är delbart med 4 så samma person som började serva setet ska serva nästa boll.
  • Se till att vinnaren skriver sitt namn läsbart. Då minskar risken att resultatet inte registreras fel senare.


Matchkläder
Matchkläder måste bestå av kortärmad eller ärmlös tröja, kjol eller shorts, strumpor och skor. Kläderna får inte vara vita. Klubben har ett matchställ som beskrivs i menyn till vänster och bör användas på matcher.


Att hantera vinster och förluster
Naturligtvis kommer alla spelare som tävlar både vinna och förlora matcher. Nybörjare som inte har tränat så mycket kanske förlorar de flesta matcherna medan de som tränar ofta med bra fokus kommer vinna fler matcher, men i längden kommer alla både vinna och förlora matcher. Det är vanligt att man förlorar alla sina matcher på sin första tävling då många motståndare tävlat tidigare.

Barn hanterar förluster väldigt olika. Vissa accepterar det som en del av spelet och blir kanske inspirerade att träna hårdare till nästa tävling medan andra inte klarar av att hantera det lika bra och i värsta fall vill lägga av med bordtennisen.

Vi rekommenderar att föräldrar till yngre barn hellre pratar med barnet om att de ska ha kul och göra sitt bästa på tävlingar snarare än att prata om vem som vann och vem som förlorade en match eller tävling. Undvik att sätta upp förväntningar med formuleringar liknande "Den här matchen tar du" eller "Visa att du är bättre" för att motivera dem till att vinna. Det sätter onödig press på barnet och kan slå tillbaka ifall de förlorar.

Glädjen ska komma från att spela bordtennis och inte från att vinna matcher - även om det givetvis är kul att vinna. Ge beröm för det som de gjort bra oavsett om de vann eller förlorade matchen. Om det blir tydligt att de behöver träna på något moment så kan man prata om det vid ett annat tillfälle.

På våra träningar lär vi ut alla moment som krävs inför matcherna. För att vinna matcher krävs det att spelaren tränar ofta och fokuserat och förbereder matcherna enligt de råd vi ger på denna sida. I de yngre åldrarna är skillnaden ofta stor mellan vinnarna och förlorarna. Det är en naturlig följd av att vissa bara tränar en dag i veckan medan andra tränar 2-3 gånger i veckan och har gjort det under en längre tid. Många spelar varje dag på fritids eller på ett bordtennisbord hemma och får då den träning de behöver för att vinna matcher.


Klassindelning
Individuella tävlingar delas in i klasser baserat på kön samt ranking eller ålder. Flickor får anmäla sig till pojkklasser. Både vuxna och barn får anmäla sig till rankingindelade klasser. I åldersindelade klasser får barn i samma ålder eller yngre anmäla sig till. Åldersindelningen gäller från och med 1 juli varje år. Till exempel barn födda 2007 deltar under säsongen 2016-17 (1 juli 2016 - 30 juni 2017) i klassen F9 eller P9. Men de får alltså även anmäla sig till äldre klasser om de vill.


Seedning
I vissa tävlingar seedas spelare inom en klass med högst ranking. De markeras med fet stil i startlistorna. Det är en fördel att bli seedad då seedade spelare inte behöver möta varandra förrän i slutet av slutspelet. Om en oseedad spelare vinner en pool med en seedad spelare så tar den oseedade spelaren över den seedade spelarens fördel i slutspelet.


Anmälan

Anmälan till individuella tävlingar görs i länken tävlingsanmälan till vänster före sista anmälningsdag. Läs på tävlingens information noggrant. Klubben gör alltid en gemensam anmälan för alla medlemmar samtidigt. Anmälan får aldrig skickas direkt till tävlingsarrangören.

Tävlingsarrangören kommer att publicera deltagarlistor innan tävlingen. Kontrollera dessa och meddela klubben via info@sikbtk.se om något är felaktigt.


Anmälningsavgifter
Klubben uppmuntrar juniorer som vill tävla och bekostar alla tävlingsavgifter förutsatt att barnet verkligen deltagit på tävlingen. Klubben fakturerar alla tävlingsavgifter två gånger per år där barn inte deltagit oavsett orsak.

Efteranmälningar
Vissa tävlingar tillåter anmälningar efter sista anmälningsdag passerat i mån av plats. Oftast tillkommer en extra avgift som medlemmen får bekosta själv. I dessa fall anmäler inte klubben utan medlemmen får ordna det själv. Läs informationen från tävlingsarrangören om detta.


Licens
Spelare måste ha tävlingslicens för att få delta i tävlingar och seriespel. Undantag gäller för Rookiecupen och kvalificeringsomgångarna till TTEX-Talangen. Klubben ordnar licenser och spelarna står för licenskostnader (obs för seniorer ingår dessa i sektionsavgiften).


Taktik
En förutsättning för att vinna många matcher är att spela taktiskt rätt. Det är svårt för yngre eller oerfarna juniorer att själva se hur de ska spela för att vinna fler bollar och då kan föräldrar hjälpa till med att coacha mellan seten. Skillnaden mellan att spela taktiskt rätt kan vara skillnaden mellan att förlora stort till att vinna ganska enkelt.

Taktiken handlar om att själv spela det spel man är bäst på och samtidigt tvinga motståndaren spela det spel hen är sämst på. Ofta vet man vad man är duktig på och kan utgå från det spelet. Sedan anpassar man det till det spel som ofta leder till bollvinst.

Vad för taktik man ska använda är alltså högst individuellt och är olika beroende på motståndare. Taktiken varierar från match till match och det går alltså inte ge några specifika råd här, men det finns allmänna tips som ni kan fundera över.

  • Spela samma spel på matcher som på träning. Det är lätt hänt att man blir alltför försiktig på matcher av rädsla att slå bort sig och börjar spela ett helt annat spel än de man tränat på, men det ska man undvika.
  • Välj den serve och de slag som ger det spel som fungerar bäst.
  • Observera vilket spel som ger vinstpoäng och vilket spel som ger förlustpoäng och ta hänsyn till det till hur nästa boll eller nästa set ska spelas.


Coachning
I många tävlingar är det tillåtet med coachning mellan seten. Klubben har sällan möjlighet att coacha medlemmar på tävlingar utan vi uppmanar föräldrar och lagkamrater att stötta varandra. Även om man inte kan hjälpa till med taktisk coachning så fungerar ofta några uppmuntrande ord.


Ranking
De flesta tävlingsmatcher är underlag för ranking. Undantag finns för Rookiecupen och kvalificeringsomgångarna till TTEX-talangen och dubbelmatcher. Rankingen uppdateras första måndagen varje månad och är ett gemensamt system för alla licensierade spelare över 12 år.

Se länk till vänster för aktuell rankingtabell. Välj Stockholms Bordtennisförbund och Sundbybergs IK för att se rankingen för våra medlemmar.


Några allmänna tips
Några allmänna tips för att lyckas bättre på tävlingar.

  • Var väl utvilad.
  • Ät ordentligt hela dagen. Ta med mellanmål, frukt, smörgås och liknande.
  • Kom i god tid och bolla in minst 30 minuter och gärna upp emot en timme före första matchen. Fokusera inbollningen på de slag som kommer spelas på matcherna. Klubbmedlemmar kan hjälpa varandra att bolla in och om varken någon lagkamrat eller förälder kan hjälpa till så kan man fråga andra spelare om de vill bolla in.
  • Kom ihåg att anmäla er närvaro till tävlingsledningen innan anmälningstiden går ut.
  • Ta med vattenflaska till bordet och drick mellan varje set och mellan varje match.
  • Ta med handduk till bordet om du svettas mycket.
  • Ta på dig långbyxor och tröja eller en träningsoverall mellan matcherna för att inte bli alltför kall.
  • Fundera på hur du ska spela taktiskt mellan bollar och mellan seten.
  • Ta det lugnt mellan bollar - speciellt om du förlorat några bollar på rad.
  • Utnyttja möjligheten att ta timeout vid lämpligt tillfälle om det är tillåtet.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub