Sikfotbollsidhuvudmyclub

Bra immunförsvar


7 grundtips för att stärka immunförsvaret


1. Ät inte för mycket fett. Enligt vetenskapliga studier ska inte mer än 25 procent av vår dagliga diet bestå av fett, eftersom det visade sig att högfettdieter påverkar immunförsvaret negativt. Det är också viktigt att vi får i oss bra fetter från till exempel olivolja, fisk och nötter.

2. Ät mycket protein men inte från rött kött eller charkuterier. Helst från fisk och baljväxter (ärtor, bönor, kikärtor, jordnötter, linser).

3. Träna minst 45 minuter fem dagar i veckan. Att träna är otroligt viktigt om du vill ha ett bra immunförsvar. Överdriven träning som ett maraton eller att åka Vasaloppet sänker emellertid immunförsvaret under en kortare period.

4. Att få tillräckligt med sömn är bland de viktigaste aspekterna vad gäller att hålla immunförsvaret i trim. Varje år kommer det ny forskning som visar hur viktig sömnen faktiskt är för vårt immunförsvar. I en undersökning som släpptes så sent som oktober 2016 framkom det att personer som sover 6 timmar per natt är sjuka 4 till 5 gånger så ofta i jämförelse med de individer som regelbundet sover mer än så.

5. Att njuta så mycket som möjligt är viktigt. Massage, varma bad etc. Alla dessa aktiviteter får kroppen att frigöra "anti-stress"-ämnen. Men kontakt med en annan levande varelse är ännu kraftfullare för hälsan. Undersökningar har visat att personer som gjorde något så banalt som att klappa och gosa med en hund utsöndrade ett ämne som skyddar kroppen från baciller. Vad det handlar om är att när man gör någonting man njuter av så mår våra kroppar bra och står lättare emot sjukdomar. Dessutom är närhet med andra människor (eller husdjur) något vi behöver på en regelbunden basis för att må så bra som möjligt och fungera optimalt.

6. Ät mycket grönsaker och frukt, då dessa innehåller vitaminer och antioxidanter som är bra för immunförsvaret.


7. Rök inte, då rökning direkt skadar och bryter ner ditt immunförsvar. När man röker får man ökad puls och ökat blodtryck, blodkärlen drar ihop sig och man får sämre kondition.

Md stadiumlogga
Md md menymyclub2
Md framsidah annons
Md output tnktyn
Md folj facebook 940x600 300x191
Md landslagetyoutube
Landslaget tränade med oss!
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub